Καλωσόρισμα στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο “Η Αριστερά και το Κυπριακό”

Μερόπη Τσιμίλλη – 16/11/2024

Αγαπητοί φίλοι, σύντροφοι, συναγωνιστές,

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής σας καλωσορίζω στο 3ο Ετήσιο Συνέδριο “Η Αριστερά και το Κυπριακό” και σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας. Ευχαριστίες εκφράζουμε επίσης στο Σπίτι της Συνεργασίας για τη φιλοξενία του Συνεδρίου, στο Ίδρυμα Στέλιος Χατζηωάννου για την επιλογή της δράσης μας στις περσινές βραβεύσεις, στους μεταφραστές μας και στον Μιχάλη Ολύμπιο ο οποίος ανάλαβε την τεχνική υποστήριξη του Συνεδρίου.

Όπως γράφαμε στο κάλεσμα για το 1ο μας Συνέδριο, που έγινε στις 30 του Γενάρη 2016,

“Η πρωτοβουλία για αυτή τη διοργάνωση γεννήθηκε μέσα από τις ανησυχίες αλλά και τις ελπίδες μας σε σχέση με τη σημερινή κρίσιμη καμπή στις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού, καθώς και από την πεποίθησή μας ότι ο κόσμος της Αριστεράς επιθυμεί αλλά και οφείλει να μπει σε μια διαρκή συζήτηση και παρέμβαση σε ζητήματα που αφορούν την επιδιωκόμενη διευθέτηση”.

Ως εκ τούτου, επιδίωξη και του 1ου Συνεδρίου και το 2ου, που έγινε στις 13 του Μάη 2017, ήταν να φέρει μαζί διάφορα ρεύματα της Κυπριακής Αριστεράς για την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε ζητήματα πολιτικής και μορφές δράσεις της Αριστεράς σε σχέση με το Κυπριακό. Και όντως, αυτό το πέτυχαν και τα δύο Συνέδρια.

Όμως, οι προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού εξακολουθούν να βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, ίσως την πιο κρίσιμη μέχρι τώρα. Πολλά έχουν συμβεί μετά από το 2ο Ετήσιο Συνέδριο. Η κατάρρευση των συνομιλιών στο Crans Montana – ένα βήμα πριν τη συμφωνία, οι βουλευτικές εκλογές στο Βορρά και οι προεδρικές εκλογές στο Νότο, η εξελισσόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, η υποβόσκουσα κρίση που επικεντρώνεται στους υπεράκτιους υδρογονάνθρακες και η απειλητική άνοδος της ακροδεξιάς θέτουν την Κυπριακή Αριστερά και στις δύο κοινότητες μπροστά σε νέες προκλήσεις.

Το σημερινό μας Συνέδριο φιλοδοξεί να διερευνήσει τη θέση στο Κυπριακό μέσα στη γενικότερη πολιτική της Αριστεράς. Προσβλέπει ακόμα στη συζήτηση πολιτικών θέσεων που θα μπορούσαν να εναρμονίσουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με τους κοινωνικούς αγώνες, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, για το σοσιαλισμό.

Η ανάλυση και η συζήτηση των πιο πάνω θεμάτων εδράζεται σε δυο βασικές αφετηρίες:

Πρώτον, την ανεπιφύλακτη επιδίωξη της ειρήνης στο νησί και την επανένωση της Κύπρου σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και,

δεύτερον, τη δέσμευση της Αριστεράς συνολικά και στις δυο κοινότητες (συνδικαλιστικές ενώσεις, πολιτικά κόμματα και άλλες πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, κινήματα και άτομα), να αγωνιστεί ενωμένη ενάντια σε βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις και συμφέροντα και, σε αλληλεγγύη με τα κινήματα της Αριστεράς σε περιφερειακό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, το νεοναζισμό και τον ιμπεριαλισμό, για τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό στην Κύπρο, στην ευρύτερη περιοχή και στην Ευρώπη.

Είναι πεποίθησή μας ότι μπορούμε, όλοι μαζί, να μετατρέψουμε και αυτό το 3ο Συνέδριο σε ένα παραγωγικό φόρουμ για την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των διαφόρων ρευμάτων σκέψης στην Κυπριακή Αριστερά. Η θερμή ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας μελών πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων και τάσεων της Αριστεράς και στις δυο κοινότητες – συνδικαλιστών, ακτιβιστών και πανεπιστημιακών – για να καταθέσουν τις απόψεις τους με εισηγήσεις τους, καθώς και η συμμετοχή όλων σας, ενισχύουν αυτή μας την πεποίθηση.